onsdag 12 augusti 2009

Galen linsgryta/soppa

Ingredienser
Det här är rena gissningar, men borde stämma på ett ungefär. Vid tveksamheter, ta mer det brukar i alla fall jag göra.

8-10 portioner (kanske? beror ju på hur hungrig man är, kan serveras med ris om man vill dryga ut det)

1 liter vatten (eller 2?)
2 msk olja
3-4 msk Curry kanske (kan ha varit dubbelt så mycket också)
3-4 msk Paprikapulver
1 krm Muskotnöt (gissar, jag rev bara ner tills jag tyckte d va lagom)
2 tsk Gurkmeja
2 msk Koriander (torkad)
1 krm Kanel (gissar igen, denna ska man nog vara lite försiktig med och hellre ta för lite än för mycket då den kan ta över...)
1 fiskbuljongtärning
8 potatisar
4 morötter
2-3 dl röda linser
1 1/2-2 dl gröna linser
1 burk kokosmjölk
1 burk kidneybönor
1 dl limejuice (gissar, efter smak såklart)
2-3 msk jordnötsmör
2-3 msk sambal oelek
3-4 msk tomatpuré
2-3 tsk Vegeta allkrydda el. liknande (den e lite speciell, e massa torkade grejer i)
1-2 tsk röd thaicurrypasta
1 halv buske persilja
2-3 msk kinesisk soja
1 höft thailändsk fisksås istället för salt att smaka av med (rätt mycket tror jag, 1/2 - 1 dl kanske? ta det försiktigt bara.)
1-5 msk oregano (vet inte men jag tar mycket)

Jag tror jag gjorde ungefär så här...

Hällde olivolja, curry, koriander, muskotnöt, kanel, paprikapulver och gurkmeja i en stor gryta. Den största jag hade var en pastagryta. Värmde på kryddorna lite grann sen hällde jag i gissningsvis en liter vatten och slängde i en fiskbuljongtärning (hade ingen annan buljong, går säkert bra med vilken som) och lät det koka upp. Medan jag väntade skalade och skar jag en ca 8 små färskpotatisar och fyra mellanstora morötter i lämplig storlek. När det kokade hällde jag i gissningsvis 2-3 dl röda linser och kanske 1.5-2 dl gröna och slängde i potatis å morötter. Jag lät det koka en bra stund på mellanvärme, kollade inte så noga - höll på att klä om en cykelsadel samtidigt. I med ett par rejäla matskedar jordnötsmör och lika mycket sambal oelek och minst lika mycket tomatpuré eller mer. Jag hade ingen vitlök hemma så hällde i lite Vegeta allkrydda. I med en burk kokosmjölk. Lät det sjuda en stund till. Tyckte fortfarande det var rätt tamt så slängde i en tesked eller två röd thaicurrypasta (thailändsk typ aploy, santa maria och ICAs m.fl. är jäkligt mesig i jämförelse) och lite mer koriander och kanel. En halv buske persilja stod å torkade så jag hackade upp den å slängde i. I med några cl limejuice (jag hade sån ekologisk från ica, praktiskt - men om jag haft färsk lime hemma så...) och massor av thailändsk fisksås (fisksoja säger en del?) och kinesisk soja.

Nu börjar det likna nåt. Labbade lite med mer limejuice, lite citronpeppar och smakade av med mer fisksås. Sen lät jag det stå på spisen på halvlåg värme i kanske en halvtimme å puttra. Tror inte det är så noga med tiden beror ju på hur bråttom man har.

Och till sist langade i en burk kidneybönor, med spad och allt. Sådär, åsså massor av oregano på det.... Lätt det bli varmt igen innan jag serverade med en klick gräddfil och en bit bröd. Inte så tokigt alls....

Smakade rätt okej. Glömde lagerblad, det tror jag kan vara en hit och vitlök hade varit gott men hade ingen...



Tips: Om det inte blir bra vid avsmakning kan det vara för lite salt. Häll i mer fisksås. Eller om det är "menlöst". Häll i mer limejuice. Eller så har jag helt enkelt dålig smak eller så har jag helt missbedömt mängderna kryddor. Men sätt mer - det brukar alltid bli godare med mer. Mer. Mer. Hahahaha.

2 kommentarer:

Fröken Ö sa...

Du är ju självaste gudskocken. Är den i närheten av din köttfärssås ska jag laga han till förbannelse.

Caroline sa...

Hahahaha, är det hela mataffären man ska lägga i en gryta? ;)