onsdag 16 december 2009

Slisk Varulv får man inte heta

Hur mycket humor är det att vi använder skattepengar till att utvärdera och bestämma vad folk får heta? Jag kan till en mycket, mycket liten del förstå att man inte får byta namn till något som kan förväxlas med en annan person. Fast även detta är väl ganska absurt? Det verkar till exempel finnas 18 personer i sverige som heter Ulf Lundell. Ändå skyddas deras namn för att förväxling inte ska kunna ske. Om det inte fanns någon överhuvudtaget med det namnet så skulle det inte ha något "skydd"...

Det finns 54 Håkan Hellström. 1731 Jan Johansson, 874 Maria Larsson (vår Äldre- och folkhälsominister) - allt detta enligt hitta.se. Det är alltså hur pass ovanligt namn man har från början som i huvudsak avgör vilket "skydd" man har... För det finns ju i alla fall 874 personer som kan låtsas vara folkhälsominister (på det sätt som det s.k. skyddet avser).

Det är väl ganska odemokratiskt? Och det är väl tämligen självklart att skyddet egentligen finns till för att hindra "pöbeln" från att ta adligt klingande efternamn. Det är nämligen så att det fortfarande är förbjudet att lägga till ett prefix av typen "af" eller "von" till sitt efternamn. Även om det inte är förväxlingsbart.

Att man sedan dessutom helt självsvåldigt nekar en medborgare att heta Slisk Varulv - ett namn som knappast riskerar att förväxlas med någon. Om det sedan är "god smak" eller inte tycker inte jag att myndigheter ska bestämma. Yttrandefrihet? Ska vi börja göra som i Turkiet och stänga våra gränser för folk med namn som inte gillas av skatteverket?

Det är varje myndig människas förbannade rätt att heta vad dom vill. Kom med ett argument för varför de inte skulle få det?

Ska vi dessutom slösa skattepengar på att kontrollera det?

Mvh

Bananbajs von Silfverlyktstolpe

2 kommentarer:

Häddånn sa...

HAHA!
från och med nu kommer du alltid att heta bananbajs von silfverlyktstolpe i min värld.
out-fuckin'-standing!

cheers mate!

Caroline sa...

Har i stan sa finns det en som blev dopt till Lucifer... Efternamnet ska vi inte tala om.